Συχνά ακούμε το ερώτημα: Τι προσφέρει το ελλειπτικό σε σχέση με τα άλλα όργανα γυμναστικής;
Γιατί να αγοράσω ελλειπτικό και όχι διάδρομο?
Λοιπόν: Οι λόγοι για να αγοράσει κανείς ελλειπτικό είναι πολλοί καθώς γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Επιπλέον μας βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες μέσω της ενεργοποίησης περισσότερων μυϊκών ομάδων και του συνδυασμού της αερόβιας άσκησης με την μυϊκή τόνωση (χάρις στα επίπεδα αντίστασης).
Τι πρέπει λοιπόν να προσέξω σε ένα ελλειπτικό ώστε να πραγματοποιεί όλα τα παραπάνω?
Ας τα δούμε βήμα-βήμα:
Εμπρόσθιος ή οπίσθιος τροχός;
Ένα ελλειπτικό εμπρόσθιου τροχού (με τον τροχό μπροστά) υπερτερεί όσων αφορά την προστασία των
γόνατων και της μέσης καθώς η κίνηση είναι περισσότερο επίπεδη και άρα φιλική για τις αρθρώσεις. Παράλληλα σε αυτού του είδους τα ελλειπτικά, είναι μικρότερη και η πλάγια απόσταση μεταξύ των πεντάλ με αποτέλεσμα μία πιο φυσική και αβίαστη στάση σώματος κατά την άσκηση.
Τα ελλειπτικά εμπρόσθιου τροχού είναι συνήθως μεγαλύτερα και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο αλλά πλέον υπάρχουν και μοντέλα που αναδιπλώνουν, ώστε να εξοικονομούμε χώρο.
Τα ελλειπτικά οπίσθιου τροχού από την άλλη καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και λόγω του μεγαλύτερου ύψους κίνησης ενεργοποιούν περισσότερο τους γλουτούς αλλά καλό είναι να τα αποφεύγουν όσοι έχουν ευαισθησία στις αρθρώσεις.
Σύστημα αντίστασης
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αντίσταση ρυθμίζεται μέσω μαγνητικής πέδησης. Δηλαδή ο μαγνήτης πλησιάζει τον σιδερένιο τροχό όταν θέλουμε να αυξήσουμε την αντίσταση ή απομακρύνεται από αυτόν όταν θέλουμε να την μειώσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με χειροκίνητο περιστροφικό διακόπτη είτε μέσω πλήκτρου στο καντράν που ενεργοποιεί ηλεκτρικό μοτεράκι για την μετακίνηση του μαγνήτη. Το πλεονέκτημα της πρώτης λύσης είναι ότι δεν χρειάζεται σύνδεση με πηγή ρεύματος ενώ με την ηλεκτρική ρύθμιση έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε από το καντράν προγράμματα μεταβαλλόμενης αντίστασης. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα παλαιότερα συστήματα αντίστασης με τακάκια ή ιμάντα καθώς είναι θορυβώδη και δημιουργούν προσκόμματα στην ροή κίνησης.
Μήκος βήματος
Το μήκος βήματος ή διασκελισμού ενός ελλειπτικού καθορίζεται κυρίως από την διάμετρο του δίσκου του. Ένα σχετικά μεγάλο μήκος βήματος θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ελλειπτικής άσκησης καθώς οι μύες που συμμετέχουν γυμνάζονται στο πλήρες εύρος τους με αποτέλεσμα την καλύτερη ενδυνάμωση τους και την αυξημένη καύση θερμίδων.
Σε αντίθεση ένα πολύ μικρό μήκος βήματος δεν βοηθά στην σωστή εκτέλεση της άσκησης και μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Τα πάντα βέβαια είναι συνάρτηση της σωματοδομής του χρήστη (πχ ένας χρήστης μικρού αναστήματος δεν χρειάζεται απαραίτητα ελλειπτικό με μεγάλο βήμα).
Σε γενικές γραμμές ένα ικανοποιητικό ως πολύ καλό μήκος βήματος κυμαίνεται από 35-45 εκατοστά.
Ρύθμιση κλίσης
Υπάρχουν ελλειπτικά που προσφέρουν ρύθμιση του ύψους κίνησης των πεντάλ.
Πραγματοποιούν δηλαδή μία περισσότερο “ορειβατική κίνηση” η οποία μας βοηθά να γυμνάσουμε περισσότερο τους γλουτούς και τους μηρούς αλλά και να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι το Viking Challenge Climber που διαθέτει 2 διαφορετικά επίπεδα ορειβασίας (μέτριο, έντονο) αλλά και τρίτο επίπεδο στάνταρ ελλειπτικής κίνησης για αποφυγή κόπωσης των γονάτων.
Μπορεί δηλαδή ο χρήστης να μεγιστοποιεί την ένταση και τα αποτελέσματα της άσκησης του με την ορειβατική κίνηση και να μεταπίπτει στην στάνταρ ελλειπτική κίνηση όταν νιώσει την παραμικρή ενόχληση στις αρθρώσεις του!
Βάρος χρήστη και κατασκευή ελλειπτικού
Τα αρθρωτά μέρη του ελλειπτικού δέχονται όλη την επιβάρυνση από το βάρος του ανθρώπινου σώματος συν τη φορά της κίνησής του (σε αντίθεση πχ με το ποδήλατο όπου το βάρος του σώματος εδράζεται πάνω στη σέλα). Είναι θα λέγαμε σαν να κάνεις ορθοπεταλιά!
Έτσι είναι σημαντικό να είναι στιβαρά κατασκευασμένο ώστε να αντέχει και να διαχειρίζεται σωστά τα κιλά του αναβάτη χωρίς τριγμούς.
Επίσης είναι σημαντικό να είναι αρκετά άνετο στις διαστάσεις του ώστε να μην περιορίζει την κίνηση μας. Θα πρέπει δηλαδή να μπορούμε να λαμβάνουμε μία σωστή θέση άσκησης χωρίς να σκύβουμε ενώ η κίνηση των χεριών και των ποδιών μας θα είναι πλήρης.
Ελέγχουμε λοιπόν τις διαστάσεις του ελλειπτικού (πάντα σε συνάρτηση με το χώρο μας) αλλά και το βάρος κατασκευής του. Ένα ελλειπτικό βαριάς κατασκευής μπορεί να εξυπηρετήσει βαρύτερους χρήστες και να αντέξει τη συχνή χρήση. Σε γενικές γραμμές επιλέγουμε ένα ελλειπτικό που στις προδιαγραφές του αναφέρεται μέγιστο βάρος χρήστη τουλάχιστον 10-15 κιλά μεγαλύτερο από το βάρος μας ώστε να μη δουλεύει οριακά και να “μείνει” μαζί μας για πολλά χρόνια.
Ελέγχουμε επίσης την αξιοπιστία του αντιπροσώπου. Ένα ελλειπτικό από μια μεγάλη εταιρεία με εδραιωμένη παρουσία εγγυάται το service αλλά και την αξιοπιστία των τεχνικών χαρακτηριστικών του.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν είναι λίγα τα ελλειπτικά στην αγορά που αναγράφουν βάρος χρήστη 130-140 κιλά όταν τα ίδια δεν ζυγίζουν πάνω από 30-35 κιλά!
Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας βοήθησαν να ξεκαθαρίσει αρκετά το τοπίο και να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς ελλειπτικό!
Θα χαρούμε να συνομιλήσουμε μαζί σας και ένας συνεργάτης μας να σας λύσει τις οποιεσδήποτε επιπλέον απορίες μπορεί ακόμα να έχετε.
Fit Code